Kouvolan Dekkaripäivät 8.-9.6.2018 Kouvolan Teatterissa

23.5.2018


Tuija Hanski

Kuvassa Dekkaripäivien graafisen ilmeen luonut Xamk:n opiskelija Noora Jantunen. Kuva: Tuija Hanski

Kuvassa Dekkaripäivien graafisen ilmeen luonut Xamk:n opiskelija Noora Jantunen. Kuva: Tuija Hanski
Kouvolan Dekkaripäivät kutsuu dekkarikansan keskustelemaan kirjallisuudesta ja yhteiskunnallisista asioista 8. – 9.6. Kouvolaan.

Kouvolan Dekkaripäivät kokoaa 8. ja 9. päivänä kesäkuuta yhteen kirjailijat, lukijat ja eri alojen asiantuntijat keskustelemaan ja tapaamaan toisiaan. Dekkaripäivät ovat valtakunnallisestikin merkittävä kirjallisuustapahtuma, mutta sen lisäksi ajankohtaisia yhteiskunnallisia asioita esille tuova tilaisuus. Kansalaissodan merkkivuonna teemaksi valikoitui itseoikeutetusti Aatteista aseisiin.

Kouvolan kirjaston järjestämä kaksipäiväinen tilaisuus alkaa perjantaina klo 15 kirjamyynnillä ja kello 17 kaupunginjohtaja Marita Toikka avaa päivät käyntiin. Heti perään FT Mirja Turunen luennoi aiheenaan Sisällissotamme pitkä varjo. Turunen ei puhu itse sotatapahtumista, vaan keskittyy sodan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.  Sen sijaan lauantaina kello 9.30 Sakari Viinikainen paneutuu aiheeseen enemmin sotahistorian näkökulmasta katsottuna luennossaan Kouvola vuonna 1918.

Yksi mielenkiintoisimmista hetkistä koetaan lauantaina klo 15, kun kansanedustaja Pekka Haavisto astuu areenalle. Haaviston puheenvuoro Konfliktien ratkaisut lähtee dekkaripäivien teemasta, mutta suuntautuu tulevaisuuteen. Hän on taustoittanut puheenvuoroaan sanomalla, että aatteista voidaan siirtyä aseisiin ajattelematta, että niistä pitäisi joskus päästä myös eroon. Pekka Haavistolla on kokemusta siitä, miten sotivat osapuolet saadaan houkutelluksi neuvottelupöytään ja hän tuo näin keskusteluun myös kansainvälisen näkökulman.

Kirjoituskilpailuun osallistuneiden ja yleisön jännitys laukeaa, kun kirjailija Jari Järvelä ilmoittaa perjantaina klo 18 dekkarikilpailun voittajat ja kaupungin kustantama päivien uusi dekkarikirja julkistetaan.

Dekkaripäivillä nousee esille joukko uusia dekkaristeja, johtolankavoittaja Timo Saarto sekä vanhoja kirjoittajakonkareita kuten Timo Sandberg ja Kari Häkämies. Päivät kokoontuvat tänä vuonna Kouvolan teatterilla.


Kouvolan Dekkaripäivien koko ohjelma löytyy sivulta www.dekkaripäivät.fi ja käsiohjelmia on jaossa kirjastoissa.

Kouvolan Dekkaripäivät 8. – 9.6. Kouvolan Teatterissa, Salpausselänkatu 38 Kouvola.